Instrumenten

Instrumenten uitlenen of huren?

Houtblazers

Alle instrumenten in deze categorie zijn niet allemaal van hout gemaakt maar worden wel allemaal tot de houten blaasinstrumenten gerekend. Bij de saxofoon is dit omwille van het mondstuk (met een riet), bij de dwarsfluit is het historisch gegroeid.

De populairste houten blaasinstrumenten om te beginnen zijn de Klarinet, Altsaxofoon, Hobo, Dwarsfluit & Fagot

Enkele instrumenten zoals de Althobo, Piccolo, Basklarinet, ... worden pas geleerd na het hoofdinstrument onder de knie te hebben en zijn dus geen startinstrumenten.

Koperblazers

Al de koperblazers worden gekenmerkt doordat ze van metaal gemaakt zijn en opvallende klankbeker. 

De populairste koperblazers om te beginnen zijn de Trompet, Cornet, Bugel, Trombone, Hoorn & Euphonium

Enkele instrumenten zoals de Bastrombone en (Bas)Tuba worden pas geleerd na het hoofdinstrument onder de knie te hebben en zijn dus niet direct startinstrumenten.

Strijkers

Cello
Contrabas

Hoewel strijkinstrumenten volgens de oude regels niet thuishoren in een harmonie,  is er hier tegenwoordig geen taboe meer over. Enkel de viool en altviool vallen een beetje uit de boot. Maar speel je dus Cello of Contrabas, dan ben je zeker welkom!

Slagwerk

Drum
Basdrum
Pauken
Xylofoon
Marimba
Vibrafoon
Klokkenspel
Bongo's
Conga's
Buisklokken
Tamboerijn
Beatring
Triangel
Maraca's

Zoals je ziet bestaat de categorie "slagwerk" uit veel meer dan je misschien eerst denkt. Als slagwerker bespeel je meestal ook verschillende instrumenten en niet enkel één van de bovenstaande. Het grootste onderscheid hier wordt wel gemaakt tussen Melodisch (Vibrafoon, Xylofoon, ...) & Ritmisch (drums, conga's, ...) slagwerk. Die keuze moeten startende muzikanten na een paar jaar ook maken in de muziekschool.